CARA MEMBUATNYA:
KEMUDIAN....
TIPS YG PALING PENTING UNTUK MASAKAN INI ADALAH.
1. CILI/ LADA BURUNG YANG DIGUNAKAN DALAM RESEPI DI ATAS HENDAKLAH DIBLENDER HALUS KEMUDIAN DIMASAK SEHINGGA KERING AIRNYA TERLEBIH DAHULU SEBELUM DIGUNAKAN UTNTUK MASAKAN DI ATAS.
p/s : supaya kepedasan cili tersebut tidak melekat di bibir atau panas di perut setelah makan. Inilah rahsia kenapa orang negeri sembilan dapat makan banyak cili padi, bukan tak pedas tapi kepedasannya telah ditawarkan dengan cara ini. Cili padi yang dah siap di proses ini boleh dibuat banyak banyak dan disimpan dalam peti ais macam kita simpan cili boh.
2. guna pai kecik masa memasak supaya santan tak pecah minyak.
p/s : Resepi di atas adalah resepi dari orang Kuala Pilah yang mana ianya paling masyhur di kalangan orang N9 sendiri.
3. Resepi di atas boleh digunakan untuk ayam, atau telur atau yang lain seperti yang saya buat.
3. Resepi di atas boleh digunakan untuk ayam, atau telur atau yang lain seperti yang saya buat.
itu aje.... SELAMAT MENJAMU SELERA.
SATU LAGI RESEPI ORIGINAL SAYA KONGSIKAN DARIPADA KAWAN KAKAK ORANG KUALA PILAH (YANG DIAKUI OLEH SEMUA ORANG N9 SEBAGAI THE BEST)
No comments:
Post a Comment