Wednesday, May 21, 2014

Ikan Siakap Limau Purut





Ikan Siakap Sos Limau Purut
Sumber: Dr Liana 




Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap (i suke belah bhgn perut & biar bhgn tulang belakang die je. not in this picture though)
bawang putih - cincang halus
bawang besar - chopped
halia seinci - hiris halus

4 sudu makan cili boh
4 sudu sos ikan Namphla
3 sudu sos tiram
daun limau purut 4 helai - hiris halus
4 sudu jus limau kasturi
tepung jagung utk goreng ikan, dan utk buat sos
1/2 cawan air
garam n gula secukup rasa
kiub ikan bilis maggi secukupnya
cili padi 6 batang - hiris halus













Cara-cara:1. cuci ikan dgn air asam jawa hingga bersih utk hilangkan hanyir ikan
lumur ikan dgn garam dan tepung jagung seckupnya
2. goreng dlm minyak panas hingga garing . ketepikan.

utk sos:
1. tumis bawang putih, bawang besar, halia hingga naik bau
masukkan cili boh - tumis smpai garing
2. masukkan daun limau purut, jus limau, sos ikan namphla & sos tiram - kacau sebati
3. masukkan cili padi yg dihiris
4. perasakan dgn garam, gula, kiub ikan bilis maggi
dan masukkan air
5. lastly masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sikit air
bila kuah pekat, boleh angkat dan tuang atas ikan yg dah digoreng.

*if taknak guna cili boh pun boleh, nanti sos ni jadi warna kuning2 mcm tu..sedap jugak. rase die same je, cume warna je lain :)



sumber :http://dapurcomelku.blogspot.com/2011_02_01_archive.html

No comments:

Post a Comment