Resepi ini merupakan resepi yang telah hilang dari majlis kenduri kendara.
Di sini disertakan resepi asli dari allahyarham Kak Nab Kg Gertak Lembu Salor yang dipelajari dari tahun 80an dahulu lagi oleh ibu kenalan saya.
Tidak rugi untuk mencuba.
Bahan bahan
Daging 1/2 kg dikerat dlm buku buku besar
Halia 1/2 inci
Cili kisar 3 sudu besar
Bawang merah saiz kasar 15 biji
Bawang putih 2 ulas
Serai 2 batang
Bahan perapan daging
1/2 inci halia
2 sudu mkn lada hitam
1/2 cawan kicap lemak manis
Asam jawa secukup rasa
Gula garam secukup rasa
Perap daging dgn bahan perapan (4-5 jam) dan ketepikan
Tumis bwg putih.merah dan halia sehingga layu dan garing
Masukkan cili kisar
Setelah semuanya garing masukkan daging yg diperap dan
Daging 1/2 kg dikerat dlm buku buku besar
Halia 1/2 inci
Cili kisar 3 sudu besar
Bawang merah saiz kasar 15 biji
Bawang putih 2 ulas
Serai 2 batang
Bahan perapan daging
1/2 inci halia
2 sudu mkn lada hitam
1/2 cawan kicap lemak manis
Asam jawa secukup rasa
Gula garam secukup rasa
Perap daging dgn bahan perapan (4-5 jam) dan ketepikan
Tumis bwg putih.merah dan halia sehingga layu dan garing
Masukkan cili kisar
Setelah semuanya garing masukkan daging yg diperap dan
renehkan dgn api yg
kecil supaya air daging keluar dan tidak hangit.
Tambah air ikut keperluan sehingga daging
benar benar empuk.
Setelah hampir masak masukkan serai yg telah dititik.
Angkat setelah kuah agak pekat.
Setelah hampir masak masukkan serai yg telah dititik.
Angkat setelah kuah agak pekat.
No comments:
Post a Comment